Nyhedsbrev 13. juni 2012

TO VERDENER

Se som pdf: Nyhedsbrev 13. juni 2012

Skriv til nyhedsbrev@wutomiagri.dk, hvis du ønsker disse breve tilsendt på mail.

At lede en landbrugsskole i Mozambique, når man har sin dagligdag i Danmark, er ikke så ligetil. Selvfølgelig kommer det ikke bag på os, men vi havde nok håbet på en lidt mere overskuelig situation.
I Mozambique er det meget uhøfligt at udtrykke noget, som kan gøre modparten bekymret. Faktisk er det bedre at lyve. Og derfor var vi, på trods af næsten daglig kommunikation, helt henne sidst i januar, før vi fandt ud af, at arbejdsgangen slet ikke gik som forventet på skolen.

Første gensyn i marts blev derfor meget præget af møder, hvor vi forsøgte at iværksætte en plan B. Vi måtte afvikle samarbejdet med skolelederen, Marcos Chambule, da han beklageligvis var stoppet med at arbejde. Vi kan desværre ikke berette, at det foregik helt gnidningsfrit, men alle i bestyrelsen og foreningen var enige om, at denne beslutning var nødvendig.

Skolens daglige ledelse bliver nu varetaget af foreningsmedlem Antonio Langa og bestyrelsesmedlem Pedro Fulane, indtil vi finder den rigtige skoleleder. Disse to gæve mænd har formået at få personalets arbejdsglæde og -iver genopbygget. Vi har valgt, at der i denne periode ikke skal bo elever på skolen. I stedet satses der på at få produktionen helt i top, hvilket er rigtig godt på vej nu, hvor situationen er meget forskellig fra i marts. Nogle få dagelever samt kvinder fra landsbyen hjælper til med arbejdet, som der kan ses på det lille videoklip:

Mozambique 50+ er et nyt tiltag, der er hægtet på projektet. I marts måned tog vi 11 seniorvolontører med til Mozambique i tre uger. Ud over at hjælpe til med at bygge denne kontorbygning på skolen, fik de mange og stærke oplevelser med sig hjem. Blandt andet besøg af andre udviklingsprojekter, tidligere elever, børnehjem, plejehjem, kirker, strand og safari. Læs dagbogen.

Alle var vi enige om, at denne volontørrejse var en succes. Den bliver nu en årlig tilbagevendende begivenhed. Som projektledere er vi taknemlige for denne mulighed for at vise projektet frem – og for nye ambassadører.

Velsignet har vi været med Heidi, der, som et led i sin uddannelse til jordbrugsteknolog fra Erhvervsakademi Aarhus, har været i praktik på WutomiAgri i to måneder. Yderst beundringsværdigt klarede Heidi sig på egen (dansk) hånd i Mozambique. På trods af store kultur- og sprogbarrierer sprang hun med sine 23 år ud i arbejdet, der primært bestod af praktisk undervisning i planlægning og udførelse af effektiv produktion og handel. Læs Heidis blog.

Heidi opnåede stor respekt blandt personalet og ledelsen – og ikke mindst os. I fremtiden er hun en del af den danske projektbestyrelse.

Projektets humørbarometer viser p.t. en middel værdi. Vi befinder vi os en del i tænkeboksen, da Kurt tager til Mozambique om en uge. Og disse 14 dage skal udnyttes til fulde. Som så mange har spået, sker der mest, når vi er fysisk til stede. Det vil vi også være både nu i juni, i september, hvor Lisbet tager derned, og i december, hvor vi sammen besøger landbrugsskolen. Vores kunst er følgelig, i samarbejde med vores bestyrelser, at udtænke den mest optimale plan til udnyttelse af vores ressourcer, så projektet fortsat bevæger sig mod bæredygtigheden.
Vi har stadig store mængder af tro på konceptet, mulighederne og potentialet. Og behovet er enormt.

Mange hilsner og stor tak sender vi fra Vorbasse, men begge med en fod i Mozambique. Projektet er endnu dybt afhængigt af trofaste danskeres støtte. Tusind tak for den opbakning, vi mødes af!

Venlige hilsner fra Kurt og Lisbet Terp

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s