Nyhedsbrev 23. sept 2011

PÅ VEJ MOD DEN BÆREDYGTIGE FREMTID…

Læs som pdf: Nyhedsbrev 23.september 2011

Skriv til nyhedsbrev@wutomiagri.dk, hvis du ønsker disse breve tilsendt på mail.

 

 

 

Med mindre end 100 dage tilbage i Mozambique mærker vi så småt et kapløb med tiden… Der er meget, der endnu skal falde på plads, inden vi med ro i sindet kan drage mod nord!

Associação WutomiAgri, den lokale forening, vi omtalte i sidste nyhedsbrev, tager form – og planlægger konstituerende generalforsamling til næste måned. I starten af august holdt vi et møde for vores bagland, stiftere af foreningen og ledelsen af YFC-Mozambique, for at konkretisere projektets fremtid. Hensigten var desuden at få folk til at tage mere ejerskab, og vi tror, det lykkedes!

Modellen for samarbejdet med YFC er nu faldet helt på plads. Her ses vores bestyrelse, hvor YFC’s ledelse fremover har et mandat med.

Blandt skolens medarbejdere ser vi også, at der bliver taget ansvar. Forskellige kommunikationsvanskeligheder var årsag til en lidt vag ledelse i årets begyndelse, og eleverne reagerede som forkælede teenagere… Men skolelederen, Marcos, har hånd om problemet, og vi er overbeviste om, at teamet lærer af erfaringerne, så stilen næste skoleår bliver tæt på perfekt c”,) Medarbejderne føler sig værdsatte, og samarbejdet vokser!

Vores første elevers fremtid er startet! I sidste nyhedsbrev udtrykte vi bekymring for deres succes, men flere har nu gjort den til skamme c”,)

Den bare mark i april hos Alcínio – med de store ambitioner og gode hoved – skuffede. Han var i gang – havde lavet indhegning, fået papirerne i orden, lavet handelsaftaler og sået lidt. Men efter fire måneder kunne mere forventes. Alcínio havde uventet døjet med astma…

Derfor var glæden stor ved julis besøg! Alcínio blomstrede om kap med marken… Helbred, planlægning og produktion var gået op i en højere enhed, og allerede flere gange havde han gjort det godt på markedet!

Forsøg med menneskeurin er også på dagsordenen i år… Vi er begyndt at samarbejde med et hollandsk rentvandsprojekt i Xai-Xai: Água Limpa – under Vitens. Det er et problem, at urinen fra latrinerne, som normalt blot er gravede huller i jorden, løber ned og forurener grundvandet.

Água Limpa forsøger at indføre et system, hvor urinen separeres fra og udnyttes. Vi skal nu lave forsøg med specielle toiletter og urinen – og hjælpe med at udbrede den opfattelse, at det er rigtig godt  og fornuftigt at bruge den gratis – og dog værdifulde – urin som gødning til grønsagerne. Vitens sponsorerer toiletterne og byggematerialerne.

Flere høns er flyttet ind – i nye hønsehuse. Det er ikke nemt at skaffe gode æglæggerhøns – og som så mange gange før blev vi snydt lidt…

De 50 høns, der er tilbage af de første 60, giver stadig 40 æg dagligt. Men ud af de 192 nye er 25 døde, og de resterende lægger 25 æg dagligt!

Det er godt, vi efterhånden har god erfaring med mozambikanske uretfærdigheder – og (næsten) har lært at sige pyt, når der ikke er andet at gøre…

Desværre sætter pengene tit en begrænsning for alle de gode idéer. Vi oplever dog, at der hele tiden lige er nok til det nødvendige – og til at udbetale vores værdsatte medarbejdere løn til tiden. Indtil skolen er økonomisk bæredygtig, er vi dybt afhængige af støtte fra danskere. Derfor er vi meget taknemlige for, at også Sydvestjyllands Efterskole igen i år har valgt at støtte projektet! Tak til alle for enhver økonomisk hjælp til projektet!

Varme hilsner fra Mozambique. Her takker vi Gud for de mange opmuntringer, der giver håb for fremtiden – og energi til at fortsætte…

Kurt og Lisbet Terp

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s