Nyhedsbrev 9. juli 2011

on

Tid til udfordringer!

Læs nyt fra Mozambique som pdf her: Nyhedsbrev 9.juli 2011

Skriv til nyhedsbrev@wutomiagri.dk, hvis du ønsker disse breve tilsendt på mail.

Mens danskerne er gået i sommerstemning, klarer mozambikanerne den køligere tid… Mange nordboere tror det nok ikke, men vinternætterne her kan være yderst kolde og meget lange…

Fremgang i produktion og salg i Chicumbane er nu en kærkommen kendsgerning. Dagligt bliver der omsat for omkring 300 kr. på afgrøder, æg og vand. Og med tiltag i støbeskeen, er WutomiAgri begejstret for at kunne se den økonomiske bæredygtighed som realistisk i fremtiden.

 

Hver mandag tager en gruppe elever til Xai-Xai for at sælge. En trofast kundekreds er opbygget blandt byens restauranter, hoteller og engrosmarkedet. Udfordringen er nu at forblive leveringsdygtige. Især frisk salat bliver revet væk!

På skolen ses hver dag en kraftig handelstrafik. Dog har de lokale ikke altid råd til luksusvarer som gulerødder, rødbeder og æg… En kioskejer fra stranden aftager æg, og vi debuterer med samarbejde med en kvik dreng, der efter skole sælger frugt blandt de rige på stranden. Han har de første dage haft stor succes med skolens rødder…

De kommercielle 10 hektar jord, vi har planer om, er endnu ikke virkelighed på grund af manglende startkapital. Men just nu er vi blevet givet 1 hektar god landbrugsjord af høvdingen fra en nærliggende landsby. Afstanden er kun 10 km – til en del af lavlandet, hvis kilder løber ud i Limpopo-floden. Loddet er drænet med kanaler til optimale overrislingsforhold, mere leret end den sjællandske muld, klar til brug – og med mulighed for tilkøb af 9 hektar! Vi skynder os i gang med at dyrke, inden høvdingen får kolde fødder  Aldo, der nu er skolens underviser i landbrug, har fået lov at bevise sit driftsledertalent…

Den økologiske drøm er desværre stadig ønsketænkning. Men vi bevæger os i den rigtige retning… Selv om det for tiden er køligt, kommer der aldrig en god gang frost til at gøre kål på de rigelige mængder utøj. Vi gør en indsats for tilegnelsen af naturlig og effektiv sygdoms- og skadedyrsbekæmpelse. Det er imidlertid nødvendigt, at eleverne kan sikre sig et rimeligt overskud på deres kommende forretninger og derfor fornødent med et vist kemisk forsvar. – Dog med fokus på kun at bruge de absolut påkrævede mængder pesticider til de grønne bønner, salaten, kartoflerne, gulerødderne, agurkerne, og kålen.

 

De gode nyheder kom først og fik mest plads i denne beretning. Dog har den seneste tids udfordringer fyldt meget i vores arbejde. Her ses billeder fra hjemmebesøg, hvor ikke alle vore første kandidater har det let. På trods af landbrugets enorme og ligefremme økonomiske muligheder, truer mange små faktorer de grønne ynglinges succes. Vi sætter stærkt ind på udnyttelse af erfaringerne til optimering af den kommende træning.

 

Hjemrejsen for vores vedkommende rykker tæt på. Den 22. december lander vi i Danmark, og vil derefter blot besøge projektet tre gange årligt. Vores mozambikanske styregruppe mener, de på denne måde er i stand til at køre projektet videre – blot med vores fundraising et stykke tid endnu. Tiden udfordrer os derfor med at få den lokale forening, WutomiAgri, kørt godt i gang, at udruste staben – og gøre os selv overflødige i Chicumbane…

Mange hilsner og stor tak sendes fra Mozambique! Uden den trofaste støtte var dette projekt ikke muligt…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s